Biografie

Personalia
Naam Maarten Tjallingii
Geboren Leeuwarden, 5 november 1977
Lengte 188 cm
Gewicht 81,5 kg
Woonplaats Arnhem
Studie BSc Technische Bedrijfskunde
Relatie Met Petra Hofs
Hobby’s Schaatsen, Bikram Yoga, koken, onze eerste echte tuin!
Trainer Anton Kingma, sinds 2000
Zaakwaarnemer Bert Kingma

Mijn verhaal

Het begon allemaal…in 1996 op een gehuurde mountainbike. Ik werd gegrepen door de techniek van het off-road rijden, zowel bergop en bergaf bied de sport een enorm scala aan uitdagingen. Mijn eerste mountainbike (GT-Talera) kocht ik na een trainingskamp met van STW (Schaats Trainingsgroep Wageningen).

Maarten Tjallingii, Amgen Tour of California 1e etappeMet een goede vriend ging ik in Tsjechie op mountainbike vakantie en terug in Nederland stelde ik voor om te testen of we sterker waren geworden tijdens een wedstrijd in Oosterbeek. Hier werd ik out-of-the-blue 27e tussen de elite (het was een open wedstrijd waar Bart Brentjens won). Daarna reden we, het groepje van de vakantie, nog in Rhenen mee waar ik mijn eerste overwinning behaalde. Schaatsen werd fietsen in het bos!

Het feit dat ik meteen in een team kwam en mijn materiaal allemaal kreeg (i.p.v. dat ik het allemaal moest kopen) was een enorme impuls in mijn sportieve loopbaan. Ik ging meer tijd in het fietsen steken dan ik al in het schaatsen stak, met resultaat: ik kwam in de nationale selectie.

Nationale selectie

In de nationale selectie kon ik mij nog verder ontwikkelen tot ik in 2003 bij de beste 20 van de wereld kon mengen en ik uitzicht begon te krijgen op een plek voor de olympische spelen in 2004 in Athene. Het lukte

Géén Olympische Spelen op de mountainbike

mij net niet om te kwalificeren door een val in een nietszeggende wedstrijd waar ik aan het testen was hoe het met de vorm was. Ik ontwrichtte mijn schouder waardoor ik 3 weken helemaal niet kon fietsen.

Een waar drama en dat precies een week voor de wereldbeker in Houffalize waar ik naar toe had gewerkt. In 2004 kwam ik pas weer in de buurt van de eis van het NOC*NSF om bij de eerste 12 te komen door 13e te worden in Calgery (Can). Geen Olympische Spelen op de mountainbike, dan maar wat anders proberen dacht ik. Ik ging de weg op en het veld in.

In het veld werd ik begin 2005 5e op het NK in Zeddam en plaatste mij net niet voor het WK in Sankt Wendel. Wat ik niet erg vond omdat ik daardoor de Ronde van Qatar kon rijden waar ik 5e werd in het klassement, achter Tom Boonen. Dat maakte de keus makkelijker. De weg lonkte!

Hoger niveau

Na de overstap van het Heijdens Ten Tusscher team naar Skil-Shimano in 2006 won ik de ronde van Belgie en de Tour of Qinghai Lake in China en nam ik deel aan het WK in Salzsburg. Een kroon op mijn seizoen. In 2007 liet ik in de ronde van België zien dat ik een niveautje hoger aankan. Wederom finishte ik op het podium. Naast deze tweede plek reed ik in vele koersen bij de top 10. Daarnaast verdiende ik een contract bij Silence Lotto voor 2008.

Na het behalen van mijn doelstellingen voor 2008 (Vuelta gereden en 21e in Vlaanderen) sloot ik een mooi jaar af bij Silence Lotto. Mijn contract bij de Rabobank wielerploeg zag ik als een erkenning voor mijn goede werk en resultaten van 2008 en nam ik dan ook met beide handen in ontvangst.

Rabobank wielerploeg


2009 is voor mij een geslaagd jaar geweest omdat, de overwinning van de Giro d’Italia, voor Denis Menchov, mijn waarde voor de ploeg heeft weergegeven. Daarnaast heb ik met een paar mooie uitslagen mijn eigen kwaliteiten wederom laten zien.

mijn 1e Tour de France

2010 was voor mij een mooi jaar doordat ik mijn eerste Tour de France reed en meteen een mooi resultaat, 8e, neerzette in de laatste afsluitende tijdrit.

De Eneco tour, het NK en de Tour of California waren andere hoogtepunten. 2011 heb ik mij wederom gekwalificeerd voor de Tour na mijn mooiste resultaat tot nu toe, 3e in Parijs Roubaix.

Ambitie

Mijn ambitie reikt verder dan wat ik vorig jaar heb laten zien dus ga ik weer met frisse moed 2012 tegemoet! Zoals ook vorig jaar kijk ik uit naar de voorjaarsklassiekers. Parijs Roubaix was een hoogtepunt en daar wil ik er nog wel een van. Mijn doel zal dan ook zijn om in een van de voorjaarsklassiekers bij de eerste 5 te rijden. Daarmee wil ik mij kwalificeren voor de Tour de France, de Olympische spelen en het WK in eigen land!

Een van mijn dromen blijft nog altijd in die mooie rood wit blauwe trui te mogen rijden voor een jaar…dus mooie doelen. Daarnaast blijf ik voor de ploeg het beste uit mijzelf halen om aan de basis te staan van alle grote overwinningen.